فهرست مطالب

غدد درون ریز و متابولیسم ایران - سال سیزدهم شماره 6 (پیاپی 60، اسفند 1390)

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال سیزدهم شماره 6 (پیاپی 60، اسفند 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمیه هاشمی، فهیمه رمضانی تهرانی*، میترا هاشمی نیا، فریدون عزیزی صفحه 643
    مقدمه

    اختلالات فشارخون بارداری (HDP)، مشکل شایع زنان باردار می باشد. پژوهش ها یافته های متناقضی را در رابطه با عوارض آن در سال های بعدی زندگی ارایه نموده اند. هدف پژوهش حاضر که به صورت کوهورت صورت گرفت، بررسی عوارض متابولیکی و قلبی عروقی در زنان با سابقه ی پره اکلامپسی بود.

    مواد و روش ها

    زنان بالای 15 سال شرکت کننده در مطالعه ی قند و لیپید تهران که در آغاز پژوهش مبتلا به فشار خون بالای مزمن نبودند، انتخاب شدند. افرادی که سابقه ی پره اکلامپسی داشتند به عنوان گروه مورد (226 نفر)، و زنان فاقد سابقه ی پره اکلامپسی، با سن و نمایه ی توده ی بدن همسان با گروه مورد، به عنوان گروه شاهد (226 نفر) تعیین شدند. پس از پیگیری 10 ساله، دو گروه از نظر اختلالات متابولیک و قلبی عروقی مقایسه شدند.

    یافته ها

    میزان بروز دیابت تیپ 2 در گروه مورد بیش از 3 برابر گروه شاهد بود (2/37% در مقابل 12%). هم چنین، میزان بروز فشار خون بالای مزمن و اختلالات چربی خون در گروه های مورد و شاهد، در دو گروه تفاوت معنی داری داشت (به ترتیب 4/41% در مقابل 5/19% برای فشار خون بالا و 2/87% در مقابل 3/66% برای اختلالات چربی خون). میزان فشارخون سیستولی، قندخون ناشتا و کلسترول HDL در پایان دوره ی پیگیری در دو گروه متفاوت بود.

    نتیجه گیری

    زنان دارای سابقه ی پره اکلامپسی در معرض خطر ابتلا به بیماری های متابولیک و قلبی عروقی می باشند. سنجش این متغیرها کم هزینه بوده و در شناسایی زنان پرخطر کمک کننده می باشد. غربالگری و ارایه ی مراقبت های بهداشتی می تواند در کاهش عوارض بعدی مبتلایان به پره اکلامپسی موثر باشد.

    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، اختلالات متابولیکی، مطالعه ی قند و لیپید تهران، هیپرتانسیون، عوامل خطرساز قلبی، عروقی
  • فتیحه کرمان ساروی، علی نویدیان، علیرضا انصاری مقدم صفحه 651
    مقدمه
    وضعیت کیفیت زندگی به عنوان بخشی از برنامه های کنترل بیماری محسوب می شود. ارزیابی کیفیت زندگی بیماران با وجود سابقه ی 40 ساله در ایران، نوپا و جوان است، و پژوهش های انجام شده روی کیفیت زندگی بیماران دیابتی محدود می باشد. پژوهش حاضر تاثیر دیابت بر کیفیت زندگی نوجوانان را در حیطه های مختلف، از جمله رضایت مندی از کیفیت زندگی و نگرانی درباره ی آینده مورد بررسی قرار داد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی تحلیلی، 100 نوجوان دیابتی مراجعه کننده به مرکز دیابت زاهدان مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ی 52 عبارتی DQOLY استفاده، و با آزمون های تی مستقل و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد نوجوانان در بعد کنترل والدین و اثر بیماری بر فعالیت آن ها بیشترین مشکل را داشتند و بیشترین میانگین امتیاز مربوط به رضایت مندی نوجوانان از کیفیت زندگی بود (58/14+65/52). گروه سنی 12-10 سال بیشتر مورد تاثیر عوارض بیماری بر فعالیت های فردی قرار گرفتند و آزمون آماری تفاوت معنی داری را نشان داد. (004/0=P). هم چنین، میانگین نمره ی کل نوجوان دیابتی برحسب تحصیلات والدین در ابعاد رضایت مندی از کیفیت زندگی وکنترل والدین از نظر آماری تفاوت معنی داری داشت (001/0=P).
    نتیجه گیری
    کودکان و نوجوانان دیابتی دارای مشکلاتی از نظر فعالیت های اجتماعی و کنترل والدین می باشند که در گروه سنی 12-10 سال این مشکل مشهودتر می باشد. بنابراین لازم است توجه خاص به این گروه سنی به ویژه در خانواده های کم درآمد از راه آموزش و مشاوره به عمل آید.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، دیابت نوع1، نوجوانان، زاهدان
  • نضال صراف زادگان، معصومه صادقی*، نوید پایداری، احسان ابدی، عبدالحمید فروزانی، محمد هاشمی، محمد طلایی صفحه 658
    مقدمه

    سندرم متابولیک با ایجاد اختلال در عملکرد سیستولی، دیاستولی و هیپرتروفی بطن، موجب وقایع قلبی عروقی می گردد. پژوهش حاضر به بررسی ارتباط سندرم متابولیک با این اختلالات پرداخت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی مورد شاهدی روی 520 نفر از شرکت کنندگان در مطالعه ی هم گروهی اصفهان، که از دو گروه واجد و فاقد سندرم متابولیک با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفت. فشارخون، قد، وزن، الکتروکاردیوگرافی و آزمایش های بیوشیمیایی خون اندازه گیری شدند، و سپس مورد اکوکاردیوگرافی کامل قرار گرفتند. اختلالات عملکردی و هیپرتروفی بطن چپ قلب در این دو گروه با تحلیل های یک متغیره و چند متغیره بررسی شد.

    یافته ها

    در نهایت 468 نفر با میزان مشارکت90% در این پژوهش شرکت کردند. تحلیل یک متغیره نشان داد بین اختلال عملکرد دیاستولی در هر دو جنس و هیپرتروفی بطن چپ در زنان دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت، ولی هیپرتروفی بطن چپ مردان و اختلال عملکرد سیستولی در دو گروه یکسان بود. اما در تحلیل چند متغیره ی سندرم متابولیک نقش پیشگویی کننده ای در ایجاد اختلالات نداشت. در میان متغیرهای مورد بررسی تنها سن بالای 65 سال]نسبت شانس با ضریب اطمینان 95%= (9/33-2/6)5/14 [و نمایه ی توده ی بدن بیش از 25]نسبت شانس با ضریب اطمینان 95%=(6/4-4/1)6/2[در اختلال عملکرد دیاستولی و جنس زن]نسبت شانس با ضریب اطمینان 95%=(0/50-0/5)3/14 [و افزایش تری گلیسرید خون]نسبت شانس با ضریب اطمینان 95%=(8/4-2/1)4/2 [در هیپرتروفی بطن چپ نقش پیشگویی کننده دارند.

    نتیجه گیری

    بررسی حاضر دخالت سندرم متابولیک را در ایجاد اختلالات عملکردی قلب و هیپرتروفی بطن چپ تایید نکرد، اما فاکتورهای دیگری مانند سن بالا، اضافه وزن، جنسیت زن و افزایش تری گلیسرید خون نقش پیشگویی کننده دارند.

    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، اختلال عملکرد دیاستولی، اختلال عملکرد سیستولی، هیپرتروفی بطن چپ، اکوکاردیوگرافی، مطالعه ی هم گروهی اصفهان
  • حمیدرضا عبدالصمدی، مهر انگیز زمانی بناب، محمد تقی گودرزی، نسرین رفیعیان، شهربانو رعدی، فاطمه احمدی متمایل * صفحه 666
    مقدمه

    دیابت یکی از شایع ترین بیماری های مزمن می باشد، و دیابت بارداری یکی از انواع دیابت است که طی بارداری شروع می گردد. نمونه ی بزاق به عنوان وسیله ی تشخیصی ساده می تواند نشان دهنده ی تغییرات سرمی باشد. آنتی اکسیدان ها به ویژه ریزمغذی ها و عناصر سمی در بیماری زایی و عوارض دیابت دخیل هستند. با توجه به پژوهش های محدود پیرامون این مورد، هدف پژوهش حاضر، بررسی مقادیر کروم و کادمیوم در بزاق زنان مبتلا به دیابت بارداری نسبت به زنان باردار سالم بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی مورد شاهدی که در بین سال های 90-88 در همدان صورت گرفت، از 35 زن باردار مبتلا به دیابت بارداری با محدوده ی سنی مشابه، مقدار 5 میلی لیتر بزاق غیرتحریکی جمع آوری شد. برای اندازه گیری مقادیر کروم و کادمیوم از روش جذب اتمی استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون تی صورت گرفت.

    یافته ها

    مقدار کادمیوم در گروه مورد افزایش معنی داری نشان داد (001/0=P)، اما مقدار کروم در گروه مورد کاهش یافته بود، که این کاهش از نظر آماری معنی دار نبود (254/0=P).

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد مقدار عناصر کروم و کادمیوم در بزاق افراد دچار دیابت بارداری، افراد غیردیابتی متفاوت می باشد که این تغییر در مورد کادمیوم معنی دار بود. هم چنین نمونه ی بزاق به جای سرم برای اندازه گیری این عناصر قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: کروم، کادمیوم، دیابت بارداری، بزاق
  • ملائکه قاسمی، خانم راضیه حبیبی پور، پروانه کشاورز کیاسرایی صفحه 673
    مقدمه
    چاقی یک ناهنجاری چند عاملی بوده و مهم ترین فاکتور خطرساز بیماری دیابت نوع 2 (T2D)محسوب می شود. در افراد چاق واریانت E23K ژن KCNJ11 به واسطه ی اسیل کوآ زنجیره ی بلند تجمع یافته در سلول های بتا پانکراس سبب کمبود ترشح انسولین شده، و ابتلا به دیابت نوع 2 را تسهیل می نماید. چندین پژوهش، ارتباط واریانت E23K با T2D و چاقی در جمعیت های مختلف را گزارش کرده اند. هدف پژوهش حاضر، احراز پیوستگی احتمالی واریانت E23K با پیشرفت دیابت نوع 2 در افراد چاق استان گیلان بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش به روش دو مطالعه ی مورد شاهدی در دو گروه، با شرکت 210 نفر فرد چاق دیابتی و غیردیابتی در کنار 536 فرد غیر چاق دیابتی و غیردیابتی صورت گرفت. ژنوتیپ نمونه ها به وسیله ی تکنولوژی مولکولی MGB TaqMan assay در دستگاه ABI 7300 تعیین گردید.
    یافته ها
    در گروه های مورد پژوهش، هیچ گونه تفاوت معنی دار نسبت به فراوانی آللی در بین افراد چاق دیابتی و غیردیابتی، و هم چنین افراد غیرچاق دیابتی و غیردیابتی مشاهده نگردید. اما با مقایسه ی فراوانی ژنوتیپ های مختلف، تفاوت معنی داری در مدل وراثتی مغلوب، بین افراد چاق دیابتی و غیردیابتی پدیدار گشت که در افراد غیرچاق دیابتی و غیردیابتی دیده نشد]024/0P=، (96/19– 98/0) = ضریب اطمینان 95%،4/4=نسبت خطر[.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد واریانت E23K با پیشرفت دیابت نوع 2 در افراد چاق استان گیلان ارتباط دارد. آگاهی هم زمان از مقاومت انسولینی افراد هنگام بررسی مشابه با حجم نمونه ی بالاتر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، چاقی، پلی مورفیسم، E23K، مطالعه ی پیوستگی، ژن KCNJ11
  • آوات فیضی، مهین هاشمی پور، سیلوا هوسپیان، زینب امیرخانی، رویا کلیشادی، مهسا رفیعی الحسینی، مسعود امینی صفحه 681
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، بررسی کارایی مداخلات درمانی انجام شده روی کودکان مبتلا به کم کاری مادرزادی تیرویید از راه بررسی روند رشد، در قالب تعیین صدک های قد، وزن، دور سر و مقایسه ی آن ها با کودکان طبیعی (براساس گزارش WHO) بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش هم گروهی آیندهنگر، 760 کودک مبتلا به کم کاری مادرزادی تیرویید تشخیص داده شده، به روش برنامه ی غربالگری نوزادی در اصفهان وارد پژوهش شدند. صدک سوم (متناظر با 2- =z-score) متغیرهای قد، وزن و دور سر این کودکان محاسبه، و با مقادیر متناظر در کودکان طبیعی مقایسه گردید. آزمون تک نمونه ای نسبت و آزمون مجذور خی با استفاده از نرم افزار SPSS برای تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    صدک های قد، وزن و دور سر کودکان مبتلا، با کودکان طبیعی متفاوت بود (01/0P<). درصد فراوانی نسبی z-score، 2- و کمتر (رشد مختل) برای متغیر قد به ترتیب به 3% و 9% برای کودکان دختر و پسر در انتهای 5 سال پی گیری رسید. فراوانی نسبی z-score 2- و کمتر برای متغیر دور سر برای هر دو جنس در انتهای سه سالگی به کمتر از 3% رسید. با این که درصد بیماران دارای اختلال رشد در متغیر وزن در طول دوره ی درمان دارای روند نزولی بود، اما تفاوت آن با 3% به لحاظ آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد مداخلات درمانی منجر به طبیعی شدن روند رشد متغیرهای قد، وزن و دور سر در کودکان مبتلا می گردد؛ هر چند در مورد وزن دیرتر و در مورد دورسر زودتر چنین اتفاقی روی می دهد.
    کلیدواژگان: کم کاری مادرزادی تیرویید، دورسر، قد، وزن، غربالگری نوزادی، رشد
  • مریم تقدیر، مهکامه عاشورپور، زهره قندچی، مونا پورقادری، مجتبی سپندی، امیرمنصور علوی نایینی صفحه 690
    مقدمه
    سوتغذیه ی پروتئین انرژی، یکی از مشکلات شایع در بیماران کلیوی مورد درمان با همودیالیز است، که با کاهش کیفیت زندگی در این بیماران رابطه ی مستقیم دارد. پژوهش حاضر، با هدف تعیین دریافت انرژی، پروتئین و برخی عوامل موثر بر آن ها در بیماران همودیالیزی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، یک مطالعه ی توصیفی تحلیلی است که روی 114 بیمار همودیالیزی انجام گرفت. برای ارزیابی رژیم غذایی بیماران از سه روز یادآمد 24 ساعته ی خوراک (دو روز معمولی و یک روز تعطیل)، و از نرم افزار (FP II) II Food Processor برای محاسبه ی میزان دریافت انرژی و پروتئین استفاده شد. انرژی و پروتئین دریافتی در مقایسه با مقادیر توصیه شده برای بیماران همودیالیزی بیان شدند.
    یافته ها
    دریافت انرژی و پروتئین به ترتیب در 1/94% و 1/86% از بیماران همودیالیزی مورد بررسی کمتر از میزان توصیه شده بود. بین سن با دریافت انرژی ارتباط معکوس معنی داری مشاهده شد (3/0-=r، 002/0=P). میانگین دریافت انرژی و پروتئین در مردان (به ترتیب 58/63±1320 کیلوکالری در روز و 25/2±81/54 گرم در روز) به طور معنی داری از زنان (به ترتیب 8/51±63/982 کیلوکالری در روز و 6/2±57/43 گرم در روز) بیشتر بود (به ترتیب 001/0=P، و 004/0=P). میانگین انرژی و پروتئین دریافتی در دو گروه با طول دیالیز کمتر از 3 سال و بیشتر از 3 سال، و در دو گروه با بیماری همراه و بدون بیماری همراه اختلاف آماری معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های پژوهش حاضر سوتغذیه ی انرژی پروتئین در بیماران همودیالیزی مورد بررسی از شیوع بسیار بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: سوتغذیه، همودیالیز، دریافت انرژی، دریافت پروتئین
  • الهام فیاض، حمید محبی، ارسلان دمیرچی صفحه 697
    مقدمه
    در پژوهش حاضر سطح فعالیت بدنی، کلسیم دریافتی، منابع تامین کننده ی کلسیم و شاخص های تن سنجی در زنان جوان دانشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    160 زن جوان با میانگین سنی 4/1 ± 51/20 سال در این مطالعه ی مقطعی شرکت داشتند. سطح فعالیت بدنی و میزان کلسیم دریافتی از راه پرسش نامه، و ترکیب بدنی از راه روش تجزیه و تحلیل مقاومت بیوالکتریکی تعیین گردید. براساس داده های به دست آمده از پرسش نامه ی فعالیت بدنی، آزمودنی ها به 3 گروه (فعال، نیمه فعال و غیرفعال) تقسیم شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد تنها 5/22% از آزمودنی ها فعال هستند. هم چنین، میزان کلسیم دریافتی روزانه ی دانشجویان دختر پایین تر از مقادیر توصیه شده ی روزانه ((RDA بود. فعالیت بدنی با تمام متغیرهای تن سنجی به جز BMI رابطه ی معنی داری داشت. از سوی دیگر، بین کلسیم دریافتی و توده ی بدون چربی (17/0=r و 024/0=P)، کلسیم از منابع لبنی و توده ی بدون چربی (18/0= r و 022/0=P) و کلسیم از منابع حبوبات و درصد چربی بدن (17/0- =r و 026/0=P) رابطه ی معنی داری وجود داشت. تفاوت معنی داری در توده ی بدون چربی، درصد چربی و توزیع چربی بدن در بین گروه ها به تفکیک سطح فعالیت بدنی وجود داشت (05/0P<). میانگین توده ی بدون چربی در گروه فعال نسبت به گروه غیر فعال بالاتر، درصد چربی و توزیع چربی در مقایسه با هر دو گروه غیرفعال و نیمه فعال پایین تر بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    اگرچه افراد فعال از شرایط فیزیولوژیکی، تن سنجی و تغذیه ی مطلوب تری نسبت به گروه های نیمه فعال و غیر فعال برخوردار هستند، اما نسبت کم این گروه در کل، توجه به توسعه ی سطح فعالیت بدنی، الگوی غذایی و تغییر شیوه ی زندگی بین دختران جوان را مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، کلسیم، تغذیه، شاخص های تن سنجی
|
  • Somayeh Hashemi, Dr Fahimeh Ramezani Tehrani, Dr Mitra Hasheminia, Dr Fereidoun Azizi Page 643
    Introduction

    Hypertension during pregnancy (HDP) is a gestational disease that occurs mainly among nul‌liparous women, Studies show conflicting results of its complications later in life. We hence aimed to assess metabolic and cardiovascular complications subsequent to preeclampsia in a cohort study.

    Materials And Methods

    Normotensive women, participants of the Tehran Lipid Glucose Study (TLGS) were selected and categorized in two groups: Group 1: 226 women with previous preeclampsia as the case group, and 226 age-BMI matched women without preeclampsia as the controls. Groups were followed 10 years and were compared for cardiovascular and metabolic disorders.

    Results

    The incidence rate of type 2 diabetes mellitus in the case group was 3-fold higher than in controls (37.2% vs 12%). Incidence rates for hypertension and dislipidemia in the case group were also significantly higher than in controls (41.1 vs 19.5% for hypertension and 87.2 vs 66.3% for dislipidemia). Values for systolic blood pressure, fasting blood sugar and high-density lipoprotein (HDL) differed in phase 3 in the two groups.

    Conclusion

    Women with previous preeclampsia were at high risk of cardiovascular and metabolic disorders. Counseling, screening and providing health care can reduce their complications of preeclampsia, later in life.

  • Fatihe Kermansaravi, Ali Navidian, Alireza Ansari Moghadam Page 651
    Introduction
    Quality of life, considered an indication of quality of health care, is an essential part of health care programs for controlling disease. Although the evaluation of quality of life in Iran dates back to 40 years ago, it is yet in its infancy as there is limited data available in this field. The present research deals with the effects of diabetes on the quality of life of adolescents in different areas including the rate of life satisfaction and concern about the future.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytic research, 100 diabetic adolescents referred to the Zahedan diabetes centre were studied. A 52 item DQOLY questionnaire was used to collect data, which was analyzed using the independent T-test and variance analysis.
    Results
    Results revealed lower scores in adolescents’ responses, their main problem being parent control and the effects of diabetes on their activities. The maximum average score was for adolescents’ satisfaction of life quality (52.6 ± 14.58). The 10-12 year age group was more affected by disease in their personal activities, a difference that was statiscally significant (P=0.004). Statistical tests also showed a significant difference for the average score of the diabetic adolescents in terms of the effect of parents’ education on adolescents’ satisfaction of life quality and parent control (P=0.0001).
    Conclusion
    Results indicated that diabetic children and adolescents have difficulty in their social activities, and they are influenced by parent control, a finding more prominent in 10-12 year olds. It is hence suggested that this age group, especially in the groups with low economic status, must be provided with special care through training, counseling and intervention.
  • Dr Nizal Sarrafzadegan, Dr Masoumeh Sadeghi, N. Paidarei, E. Abadi, A. Forouzani, M. Hashemi, M. Talaei Page 658
    Introduction

    Increased risk of cardiovascular events could be mediated by alterations in systolic and diastolic cardiac function and left ventricular hypertrophy(LVH) in individuals with the metabolic syndrome (MetS). This study was aimed to evaluate the effects of the MetS on these disorders.

    Materials And Methods

    This case control study was conducted on a subsample of the Isfahan cohort study (ICS) participants. Based on the files of ICS participants, 520 people with and without MetS were selected by randomized stratified sampling. After baseline assessments (taking medical history and physical, ECG and lab exams) echocardiography was performed for participants.

    Results

    Four handred and sixty-eight people (participation rate: 90%) took part in this study. Univariate analysis revealed that diastolic dysfunction (in both genders), and LVH in women were significantly different in both the with and without MS participants. Systolic dysfunction (in both genders) and LVH (in men) were the same. Multivariate analysis revealed that age over 65 years [OR (95% CI): 14.5(6.2-33.9)], body mass index 25 [OR (95% CI): 2.6(1.4-4.6)], hypertriglycidemia [OR(95% CI): 2.4(1.2-4.8), and being female [OR (95% CI): 14.3(5.0-50.0)] and] predicted diastolic dysfunction and LVH, respectively. None of the MS variables studied played a predictive role in systolic dysfunction.

    Conclusion

    This study did not confirm the role of MetS in structural or functional cardiac dysfunction, whereas other factors including age, being overweight or female and hypertriglicidemia could play a predictive role in these dysfunctions.

  • Hamid Reza Abdolsamadi, Mehrangiz Zamani Bonab, Mohammad Taghi Goodarz I., Nasrin Rafieian, Shahrbanoo Radi, Fatemeh Ahmadimotamayel Page 666
    Introduction

    Diabetes is a most common chronic disease. Gestational diabetes is one type of diabetes that starts during pregnancy. Saliva sampling as a simple diagnostic method can reflect the serum changes. Antioxidants, especially micronutrient and toxic metals, can influence diabetes pathogenesis and its complications. According to the limited studies available in this field, the aim of this study is to evaluate salivary chromium and cadmium levels in pregnant women with gestational diabetes mellitus, in comparison with non-diabetic pregnant women.

    Materials And Methods

    This case control study was conducted between 2009 to 2011 in Hamadan city. Samples of 5cc unstimulated saliva from 35 gestational diabetes mellitus and 35 non diabetic pregnant women of a same age range were collected. Chromium and cadmium was measured by the atomic absorption method. Data were analyzed by t-test using SPSS software.

    Results

    cadmium level was higher than in the control group (P=0.001), but Chromium showed a nonsignificant decrease (P=0.254).

    Conclusion

    Results of this study show chromium and cadmium levels differed between gestational diabetes mellitus and non diabetic pregnant women, a difference that was statistically significant for cadmium, and saliva sampling can be used instead to measure these metals.

  • Malaeke Ghasemi, Mrs Razeih Habibipour, Dr Parvaneh Keshavarz Kiasaraei Page 673
    Introduction
    Obesity is a polygenic disorder and a risk factor for type 2 diabetes (T2D). The E23K variant of KCNJ11gene is responsible for reduction in electrical excitability of pancreatic β- cells contributing to the impairment of insulin secretion, a common dysfunction in obese T2D individuals due to increase in KATP channel activity in the presence of LC-CoAs. Several studies have reported the association of the E23K variant with T2D and obesity in different populations. The aim of this study was to investigate the association of the E23K variant with progression of T2D among obese individuals in a population of Guilan in the north of Iran.
    Materials And Methods
    Two case-control association studies were performed using 210 T2D and non-diabetic-obese individuals as well as 536 T2D and non-diabetic subjects without obesity. MGB TaqMan assay by Real time PCR (ABI 7300) was applied for genotyping of samples.
    Results
    According to allele frequency, there were no significant differences between diabetic and non-diabetic obese subjects or between non-obese individuals with and without T2D. With genotype frequency comparison, in obese subjects there was significant difference between diabetic and non diabetic individuals in a recessive genetic model [OR=4.4 CI 95 %(0.98-19.96) P=0.024]. However, in non-obese individuals, there was no significant difference in diabetic and non diabetic subjects.
    Conclusion
    This study reports that the E23K variant is associated with progression of T2D in obese individuals. More investigations in larger popula‌tions with insulin measurment are recommended.
  • Awat Feizi, Mahin Hashemipour, Silva Hovsepian, Zyenab Amirkhani, Roya Klishadi, Mahsa Rafee Al Hosseini, Masoud Amini Page 681
    Introduction
    The aim of this research was to determine the efficacy of therapeutic interventions applied to children with congenital hypothyroidism by evaluating of the growth status of the children and comparing the percentiles of their height, weight and head circumference with normal infants reported by WHO.
    Materials And Methods
    In this prospective cohort study, 760 congenitally hypothyroid neonates diagnosed and followed up during the CH screening program in Isfahan were enrolled. The 3rd (i.e. Z score of -2), percentile for height, weight and head circumference of both sexes was determined and compared with the corresponding WHO values. Chi-square and one sample proportion statistical test using SPSS statistical software were used for analyzing data.
    Results
    The percentiles of weight, height and head circumferences of the patients studied were statistcally different from WHO values (P<0.01). The relative frequency ≤-2 Z scores for height in both male and female CH patients reached to between 3% and 9% at 5 years of age respectively. The relative frequency of ≤ -2 Z scores for head circumference reached to <3% at 3 years of age in both sexes. While the weight showed a decreasing trend during the treatment period, it was not significant below 3%.
    Conclusion
    Therapeutic interventions lead to children having normal physical development in terms of height, weight and head circumference, but the catch up time was earlier for head circumference and later for weight.
  • Maryam Taghdir, Mis Mahkameh Ashourpour, Mis Zohreh Ghandchi, Mrs Mona Pourghaderi, Mr Mojtaba Sepandi, Mr Amir-Mansour Alavi Naini Page 690
    Introduction
    Protein-energy malnutrition is one of the most prevalent complications in hemodialysis patients and is directly associated with low quality of life in these patients. This study was performed to evaluate energy and protein intake and some related factors in hemodialysis patients referred to Imam Khomeini hospital in Tehran.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was performed on 114 hemodialysis patients. A twenty four hour recall for 3 days was used to evaluate the patients’ diet. Food Processor II (FP II) was employed to calculate the amount of energy and protein intake, defined in comparison with the dietary allowance of hemodialysis patients.
    Results
    Energy and protein intakes per day were below those than recommended in 94.1% and 86.1% of the hemodialysis patients studied, respectively. There was a significant negative relationship between age and energy intake (r=-0.3, P=0.002). Mean energy and protein intakes in men (1320±63.58 Kcal/day, 54.81±2.25 g/day, respectively) were significantly higher than in women (982.63±51.8 Kcal/day, 43.57±2.6 g/day, respectively) (P=0.001 and P=0.004, respectively). Mean energy and protein intake did not differ significantly between the two groups with dialysis duration less and/or more than 3 years, and between the groups with and/or without comorbidity.
    Conclusion
    According to the present study, protein-energy malnutrition had a very high prevalence in hemodialysis patients studied.
  • Elham Fayaz, Hamid Mohebbi, Arsalan Damirchi Page 697
    Introduction
    The purpose of this research was to determine level of physical activity, calcium intake, calcium sources and anthropometrical variables in young college females. According to the information obtained using a physical activity questionnaire, the subjects were divided to 3 groups (active, hypoactive, inactive).
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study 160 young females (aged 20/51±1/4 yrs mean + SD) participated. Levels of physical activity and calcium intake were determined by a questionnaire and body composition was determined using the Bioelectrical ImPedance (BIA) method.
    Results
    Results indicated that only 22/5% of subjects were active and that calcium intake of female students was less than the recommended daily allowance (RDA). There was a significant association between physical activity and all anthropometrical variables except for BMI. There was also a significant relationship between calcium intake and with lean body mass (P=0/024, r= 0/17), calcium from dairy sources with lean body mass (P=0/022, r= 0/18) and calcium from cereal sources with body fat percent (P=0/026, r= -0/17). There was significant difference in lean body mass, body fat percentage and fat distribution in the groups regarding levels of physical activity (P<0/05). Lean body mass in the active group was significantly higher than in the active group but fat percentage and fat distribution was less than the hypoactive and inactive groups (P<0/05).
    Conclusion
    The results of this study indicate although the active group compared to the hypoactive and inactive groups had good physiological, anthropometrical and nutritional status, it unfortunately constitutes a low percentage of individuals and hence the level of physical activity, nutritional patterns and lifestyles of female students should be monitored.